Owoce i warzywa są lubiane niemal przez każdego. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby choć jednego z nich. Nic dziwnego, w końcu jest to źródło witamin oraz minerałów niezbędnych dla zdrowego organizmu. Zazwyczaj pamiętamy o tym, by przed spożyciem dokładnie je umyć, jednak zdarza się, że tego nie robimy. Niestety wiąże się to z konsekwencjami, być może ich świadomość zmieni Wasze podejście i nigdy już nie zapomnicie o czynności, jaką jest mycie warzyw i owoców.

Konsekwencje niemycia owoców i warzyw przed zjedzeniem – pescytydy

Kiedyś produkcja owoców i warzyw odbywała się całkowicie naturalnie. Nawozy, jeśli je stosowano, były także naturalnego pochodzenia. Jednak wraz z rosnącą populacją ludzi na ziemi i rozwojem rolnictwa zaczęto stosować środki do ochrony roślin chemiczne oraz nawozy sztuczne. Ograniczają one szkody powstałe przez choroby i szkodniki oraz zapewniają odpowiednie plony ilościowe, jednak mają także konsekwencję dla nas. Pestycydy służą ochronie roślin, gdyż zwalczają szkodniki czy grzyby oraz inne organizmy, które mogłyby zniszczyć uprawy. Niestety należą do środków toksycznych i ich używanie regulują rygorystyczne normy. Ich ślad pozostaje na owocach, które kupujemy. Pokazują to badania np. z 2016 roku przeprowadzone przez Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, gdzie stwierdzono, że ponad 42% próbek zawierało pestycydy.

Zagrażają nam również bakterie

Pestycydy to jednak nie wszystko, gdyż niemyte owoce mają na skórkach także bakterie, które dostają się do naszego organizmu, jeśli owoce przed spożyciem nie zostaną dokładnie umyte. Konsekwencją tego może być nawet konieczność hospitalizacji. Najczęściej na tego typu produktach znajdują się bakterie E. coli czy salmonelli. Dlatego też pamiętajmy o tym, że kupując owoc czy warzywo nie mamy pewności w jakich warunkach było ono przechowywane.

Narażeni na to są oczywiście wszyscy, jednak w szczególności dotyczy to małych dzieci czy osób starszych, a także kobiet w ciąży. Organizmy tych grup osób są zazwyczaj bardziej narażone i osłabione. Po zjedzeniu niemytych owoców i warzyw najczęściej pojawiają się takie symptomy jak biegunkawymiotybóle głowy, podwyższona temperatura czy bóle mięśni.

Bąblowica

Bąblowicę uważa się za najpoważniejszą z chorób, których można nabawić się jedząc nieumyte owoce. Jednak chodzi tu głównie o niemyte owoce leśne, które zdarza się nam jeść prosto z krzaczka. Wtedy do naszego organizmu mogą dostać się larwy mikroskopijnego tasiemca. Larwy te następnie przenikają do krwi, a następnie osiadają w takich narządach jak wątroba, płuca czy nawet mózg. Jej zagnieżdżenie się w wątrobie może przypominać objawy nowotworu. Choroba sama w sobie jest też dość trudna do wykrycia.

Listerioza to choroba niebezpieczna zwłaszcza u małych dzieci czy kobiet w ciąży. Dlatego też zawsze myjcie owoce i warzywa przed zjedzeniem. Dodatkowe zagrożenie to glista ludzka. Jednak konsekwencji zapewne może być więcej.

Jak myć owoce i warzywa

Zazwyczaj płuczemy je pod bieżącą wodą w kuchennym zlewozmywaku, jednak nie jest to wystarczające. Aby pozbyć się pestycydów należy wykąpać owoce i warzywa w mieszaninie wody z octem. Na 9 szklanek wody wlewamy 1 szklankę octu. Wrzuć do niej owoce czy warzywa i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie możesz opłukać je pod bieżącą wodą. W ten sposób usuniesz z nich większość pestycydów.

Jeśli nie masz octu lub nie lubisz jego zapachu to wykorzystaj sodę oczyszczoną. Na litr wody wystarczy 1 czubata łyżka sody oczyszczonej. Przemyj w niej owoce i warzywa przez 20minut. Potem umieść je pod bieżącą wodą i jeszcze raz umyj ręką.