Jeśli macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto, to polecam Wam przygotowanie babki. Babka majonezowa piecze się równie błyskawicznie. Przepis ten odpowiedni jest nie tylko na Wielkanoc.

Wszystkie składniki do przygotowania babki mamy zazwyczaj w domu. Czas wykonania całości to myślę, że około 20 minut. Czas pieczenia 35 minut.

Babka majonezowa – Składniki:

  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
  • 5 łyżek majonezu – 140 g
  • trochę ponad pół szklanki cukru – 120 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka majonezowa – przygotowanie

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Po ubiciu do piany dodaj cukier i miksuj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj po kolei żółtka i ubijaj juz na niskich obrotach.

Teraz czas na mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj wszystko powoli, caly czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Staraj sie rozmieszać wszystkie grudki z mąki.  Na koniec dodaj majonez i również delikatnie wymieszaj.

Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz dowolnie ozdobić.  Jeśli chcesz miec dwukolorowe ciasto to rozdziel powstałą mase na dwa i do jednej dodaj 2 łyżeczki kakao. Następnie dwa ciasta wlewaj rownocześnie do foremki. Powstanie ładny wzorek.

babka majonezowa
babka majonezowa

Babkę majonezową umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 35 minut. Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone poprzez włożenie w niego drewnianego patyczka. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.

Wyjmij z formy i studź na kratce. Możesz oprószyć cukrem pudrem czy też ozdobić lukrem. Babka majonezowa jest już gotowa.

babka majonezowa