Zdarza się, że gotuje rosół na golonce z indyka, jednak wtedy nie do końca wiem co zrobić z pozostałym mięsem. Ty razem, z racji Wielkanocy, stwierdziłam, że zrobię pasztet z golonki z indyka i warzyw. To był mój pierwszy raz i śmiało twierdzę, że nie ostatni, gdyż wyszedł pysznie. Jest delikatny i wilgotny, nie zawiera wątróbki.
Pasztet z golonki z indyka i warzyw
Czas przygotowania pasztetu to około 30 minut, więc robi się go naprawdę szybko. Najdłużej zajmuje w zasadzie przemielenie mięsa kilka razy. Do przygotowania potrzebujemy:
- do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu, u mnie była to golonka z indyka, marchewka i pietruszka
- 2 średnie jajka
- duży pęczek cienkiego szczypiorku
- 4 pełne łyżki bułki tartej
- cebula i czosnek
- sól, pieprz
- szklanka rosołu
- ewentualnie dodatki do ozdobienia góry pasztetu
Pasztet z golonki z indyka i warzyw – wykonanie
Mięso oddziel od kości, ja zrezygnowałam ze skórek, ale jak kto lubi. Zmiel je w maszynce razem z warzywami w sumie 3 razy na małych oczkach. Średnią cebulę oraz czosnek podsmaż na maśle, do momentu, aż będzie miękka. Poczekaj, aż ostygnie i dodaj do przemielenia razem z mięsem. Do powstałej masy dodaj jajka, bułkę tartą oraz rosół. Wszystko razem wymieszaj. Jeśli będzie za wilgotne, dodaj więcej bułki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż pasztet. Na wierzchu możesz udekorować go pomidorami lub ziołami, ale nie jest to konieczne. Pasztet piecz w piekarniku przez 90 minut w 180 stopniach. Dla potrzeby sprawdzaj patyczkiem, wilgotność w środku. Gotowy pasztet wyjmij i ostudź. Smacznego, Wasz pasztet z golonki z indyka i warzyw z rosołu jest już gotowy do jedzenia.
Najlepiej smakuje już po ostygnięciu z chlebem i masełkiem, oczywiście nie zapomnijcie o pomidorach. Jeśli wyjdzie Wam za dużo, to zawsze możecie pasztet zamrozić.