Sałatki to dania z prawdziwym kulinarnym potencjałem! Mogą tylko stanowić dodatek do głównego dania albo odgrywać na stole pierwsze skrzypce. Bez problemu trafią do fit jadłospisu, ale też zadowolą smakoszy uwielbiających połączenie warzyw i słodkich sosów. Co najważniejsze, starannie przygotowana sałatka będzie prawdziwą przyjemnością dla oczu i apetycznie udekoruje nasz stół. Poświęcimy dzisiaj parę słów absolutnie kultowym sałatkom z kurczakiem – sałatce gyros oraz cezar. Obie sprawdzą się zarówno w roli codziennego obiadu lub kolacji, jak i imprezowej przekąski.

Sałatka gyros

Apetyczna i pełna aromatycznych przypraw. Ta słynna sałatka z kapusty pekińskiej jest niezwykle prosta w przygotowaniu, jednak, aby podkreślić jej wszystkie walory, należy zwrócić uwagę na trzy zasady.

  1. Forma podania – koniecznie wybierzmy szklaną, przezroczystą miskę, aby było dokładnie widać wszystkie warstwy.
  2. Mięso z kurczaka wyraziście przyprawiamy – sprawdzają się m.in. majeranek, czosnek, tymianek, kolendra, słodka papryka. Wyważone kompozycje ziół znajdziemy już w gotowych mieszankach, np. w Przyprawie do mięs Winiary.
  3. Warstwy – nie ma jednej reguły przy ich układaniu. Powinniśmy jednak być precyzyjni, aby nasza sałatka prezentowała się estetycznie. Warto pobawić się kolorami i np. rozdzielić zielone składniki warstwami czerwonej papryki, jasnego sosu i kukurydzy.

Skąd przyszła do nas sałatka gyros? Tego do końca nie wiadomo. Na pewno jednak jej początki sięgają XIX wieku, kiedy to do Grecji przybył przepis na znanego do dziś gyrosa. Pod nazwą „gyros” kryje się specjalny sposób przygotowania mięsa. Opieka się je na pionowym ruszcie i tnie na cienkie płaty. Wykorzystuje się mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, drobiowe, a nawet baraninę. Jeśli jednak na naszym stole ma pojawić się sałatka z kapusty pekińskiej, dobrym pomysłem będzie połączyć ją z delikatnym mięsem z kurczaka. Prawdziwy prawdziwą popularność w Europie i USA gyros zyskał po II wojnie. Był jednym z pierwszych fast foodów.

Sałatka cezar

Sałatka z kurczakiem niejedno ma imię! Inną znaną i lubianą jej odmianą jest cezar. Jej sekretem są drobne grzanki, płatki parmezanu i oczywiście soczyste, miękkie kawałki kurczaka. Jak dobrze zgrillować drobiowe filety?

  • Poświęćmy chwilę na marynowanie – kwas i sól rozpuszczą część białek odpowiedzialnych za kurczenie się włókien kurczaka podczas smażenia. Dzięki temu filety inaczej się zetną i zachowają sprężystość. Marynujemy zawsze rozmrożone filety!
  • Piersi z kurczaka grillujemy raczej krótko (do 15 min), ale często przewracajmy je na ruszcie.
  • Po grillowaniu odstawimy filety i pozwalamy im chwilę ostygnąć przed podaniem – czas ten jest niezbędny, aby wyrównać temperaturę i poziom wilgotności na całej objętości mięsa.

Historia sałatki cezar, podobnie jak sałatki gyros, pozostaje owiana tajemnicą. Ta słynna sałatka z kurczakiem po raz pierwszy przygotowana została prawdopodobnie przez włoskiego kucharza Caesara Cardiniego, żyjącego na przełomie XIX i XX wieku. Pewnego dnia skończyły mu się zapasy i musiał przygotować coś ze składników, które miał pod ręką. Nie wiadomo, ile w tej historii prawdy, ale brzmi bardzo wiarygodnie. Każdy miłośnik gotowania wie, że czasem najlepsze smakołyki powstają z niczego. Pod warunkiem, że mamy dość kreatywności i kulinarnej odwagi!