Dietetycy rekomendują, by dzienna dawka warzyw stanowiła 5 porcji, przy czym ważna jest również różnorodność. Jak zjeść tyle porcji? Co robić, jeśli nie lubisz warzyw ciemnozielonych? Czy zawsze trzeba jeść sałatkę?

Zaleceń dotyczących prawidłowego odżywiania jest dużo. Niepodważalnym jest natomiast fakt, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Doskonale wiesz, że warzywa są źródłem cennych składników pokarmowych m.in. witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ponadto spożycie warzyw poprawia metabolizm organizmu oraz znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowalności na wiele chorób, a w szczególności: cukrzycę i choroby układu krążenia.

Należy pamiętać, że rekomendowane 5 porcji warzyw nie dotyczy tylko i wyłącznie warzyw surowych, ale również gotowanych, mrożonych oraz konserwowych. Ułatwia to nieco sprawę, bo naszym jedynym ograniczeniem pozostaje wyobraźnia. – Jednym z najlepszych sposobów na wprowadzenie większej ilości warzyw do swojej diety jest zupa krem. Za co ją lubimy? Za to, że jest ekspresowa i banalnie łatwa w przygotowaniu – opowiada dietetyczka, Agata Ziemnicka.  Tego typu danie daje nam pole do popisu, nawet jeśli nie masz pojęcia o gotowaniu! Potrzebny jest jedynie garnek, blender i warzywa.

Aby przygotować zupę krem, w pierwszej kolejności możesz posłużyć się bazą do przygotowania bulionu – czyli ziemniakami, selerem, korzeniem pietruszki czy marchwi. Kolejny krokiem będzie wykorzystanie warzyw, dzięki którym uzyskasz odpowiedni kolor i smak. – Zupa krem to także idealny sposób na „oszukanie umysłu” i uwzględnienie w menu warzyw, za którymi nie przepadasz, takich jak szpinak, szczaw, kalafior czy brokuł. Jest też dobrą okazją do spróbowania warzyw, które zazwyczaj pomijasz, bo nie mamy pomysłu na ich podanie – zauważa Agata Ziemnicka. Co więcej, zupy kremy to idealne danie nie tylko dla dorosłych, ale też dzieci. W walce z niejadkami, kremy są niezawodne! Stanowią bowiem najlepszy sposób na przemycanie nielubianych warzyw i dostarczanie młodym organizmom niezbędnych składników odżywczych i witamin.

Jeżeli zastanawiasz się, jak uzyskać idealnie gładką konsystencję zupy, bez grudek i kawałków warzyw oraz jak przy okazji blendowania nie pochlapać całej kuchni, mamy dla Ciebie odpowiedź. Blender próżniowy wysokoobrotowy Philips o mocy 1400W to urządzenie, które wyręczy Cię w blendowaniu. Przelej zupę do kielicha, włącz przycisk i gotowe. Technologia próżniowa wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania, dzięki czemu składniki nie utleniają się, a Twoja idealnie gładka zupa krem pozostanie świeża przez cały dzień, dlatego bez problemu możesz zabrać ją na lunch do pracy.

Czy taki posiłek będzie jednak sycący? Jeśli się tego obawiasz, to możesz dodać nasiona strączkowe (białą fasolę, fasolkę szparagową, cieciorkę, soję). Strączki spowodują, że zupa będzie sycąca, i znacznie podniesie się jej wartość odżywcza. – Warzywa strączkowe są źródłem błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, witamin z grupy B. Zawierają również wiele przeciwutleniaczy – wymienia dietetyczka.

Rekomendowana cena blendera próżniowego HR3752/00 wynosi 1 169,00 PLN.