Coraz więcej Polaków stara się zdrowo odżywiać. Warzywa i owoce pełnią kluczową rolę w zbilansowanej diecie, dlatego chcemy się nimi cieszyć przez cały rok. Dobrym sposobem na zachowanie ich wartości odżywczych jesienią i zimą jest przygotowywanie domowych przetworów. Pomagają nam w tym nowoczesne sprzęty kuchenne.

Okres jesienny to idealny moment na sporządzenie domowych przetworów, zarówno tych z owoców, jak i warzyw. Tradycyjne metody są często czasochłonne i mogą nas zniechęcić do podjęcia takiego wysiłku. Pamiętajmy jednak, że producenci urządzeń AGD do kuchni prześcigają się w tym, aby maksymalnie ułatwić nam to zadanie. Dodatkowym plusem jest możliwość dodania ulubionych przypraw czy regulowania ilości cukru. W poszukiwaniu przydatnych sprzętów zajrzeliśmy do sklepu MediaMarkt, żeby skorzystać z porad fachowego personelu. Domowe konfitury i dżemy

Dostępne w sklepach przetwory nie mogą równać się z domowym dżemem morelowym czy konfiturą ze śliwek. Sami możemy szybko przygotować słoiki wypełnione pysznymi, zdrowymi owocami, które umilą ponure poranki i pomogą przetrwać zimę. Jest to łatwiejsze ,niż mogłoby się wydawać. Wystarczą owoce, drewniana łyżka, odpowiedni garnek. Warto zwrócić uwagę na to, aby naczynie było wykonane z wysokiej jakości nierdzewnej stali oraz posiadało wielowarstwowe dno, dzięki któremu lepiej rozprowadza się ciepło, np. garnki Gerlach Brava lub MPM MGK-08 Stalowy.

Własnoręcznie przygotowane konfitury również świetnie się sprawdzą w roli prezentów, a wspólne gotowanie to niezapomniane wspomnienia dla całej rodziny.

Soki, syropy i kompoty

Wełniany koc, dobra książka i gorąca herbata z sokiem malinowym – brzmi jak przepis na idealny wieczór, kiedy pogoda nie zachęca do wyjścia z domu. Czy pełna korzennych aromatów herbata może smakować jeszcze lepiej? Oczywiście, jeśli posłodzisz ją przyrządzonym samodzielnie sokiem. W sklepach dostępny jest szeroki wybór sokowników, które umożliwiają każdemu z nas przygotowanie domowego soku czy kompotu i rozkoszowania się darami natury niezależnie od sezonu, np. sokownik Ambition 60714 (Sokownik o pojemności 8L). Domowej roboty wyroby z dużą dawką witamin to niezastąpiona metoda walki z jesienną chandrą czy przeziębieniem. Przeciery i koncentraty

Samodzielne przygotowywanie przecierów i koncentratów warzywnych łączy się z trendem przyrządzenia posiłków od podstaw. Warto wykorzystać na przykład pomidory pochodzące z upraw ekologicznych. Potrzebna jest zaledwie chwila, aby je udusić i zmiksować przy użyciu blendera (np. Blender BRAUN, Blender BOSCH), żeby podczas zimowych miesięcy cieszyć się aromatyczną i rozgrzewającą zupą czy kremowymi sosami. Poręczny blender znajdzie zastosowanie w naszej kuchni przez cały rok, dlatego jest to sprzęt, na którego zakup warto się zdecydować. Przy wyborze odpowiedniego modelu trzeba zwrócić uwagę na takie parametry jak moc czy pojemność pojemnika.