Przepis na domowe żelki jest naprawdę prosty w wykonaniu. Co więcej, zazwyczaj wszystkie przydatne produkty mamy w domu.

Żelki są jednym z ulubionych słodyczy i nic w tym dziwnego. W dodatku zwierają żelatynę tak dobrą na nasze paznokcie. Jednak w tych sklepowych często poza tymi dobrymi składnikami, mamy wiele innych ulepszaczy. Niekoniecznie dobrych.

Prosty przepis na domowe żelki

Jak się okazało, przepis na domowe żelki jest naprawdę prosty i banalny. Dodatkowo nie musimy specjalnie jeździć do sklepu na zakupy, gdyż wszystkie potrzebne produkty mamy w domu. No może oprócz foremek do żelków, ale można je zastąpić foremkami do kostek lodu.

Przepis na domowe żelki

Jeśli planujecie zrobić żelki jednosmakowe, to przygotujcie niewielki garnek. Natomiast jeśli tych smaków będzie więcej, to oczywiście analogicznie potrzebujemy więcej garnuszków. Oprócz tego potrzebujemy łyżkę, foremkę, sok, żelatynę, miód. Jeśli domowe żelki ronimy z zagęszczonego syropu lub domowego soku z malin, nie potrzebujemy ich dosładzać. Są wystarczająco słodkie same w sobie. Jednak jeśli użyjemy soku z kartonu lub świeżo wyciskanego to wtedy potrzebujemy dosłodzić łyżką miodu.

Jak zrobić domowe żelki

Sok przelewamy do garnuszka (lub soki do garnuszków). Nie wlewamy całej szklanki, ale zostawiamy odrobinę na dnie. Do tej pozostałej odrobiny dodajemy łyżkę żelatyny spożywczej i mieszamy dokładnie. Po wymieszaniu należy odczekać kilka minut, aż całość napęcznieje i żelatyna całkowicie wchłonie płyn. Następnie przekładamy naszą miksturkę do garnuszka i podgrzewamy całość. Cały czas mieszamy i uważamy na to, aby nie doprowadzić do wrzenia całości. Powstały płyn przelewamy do foremek. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Teraz czas na umieszczenie foremek w lodówce i uzbrojenie się w cierpliwość, gdyż żelki do zastygnięcia potrzebują kilka godzin.

Gotowe

Żelki może nie wyglądają jak te sklepowe, jednak na pewno są zdrowsze.