Kasza i ryż są produktami bardzo zdrowymi, dzięki zawartości minerałów, witamin i błonnika. Jeśli chcemy być w dobrej formie, sięgajmy po nie często. Producenci żywności, chcąc zaoszczędzić nasz czas podczas gotowania, zamykają je w porcjowanych plastikowych torebeczkach. Jednak czy warto kupować kaszę oraz ryż pakowane w ten sposób? Odpowiedź brzmi : Nie.

Dlaczego kasza i ryż są lepsze pakowane luzem?

Gotując kaszę, czy też ryż w woreczkach używamy do tego znacznie więcej wody, niż  przypadku gotowania luzem. Tym samym wylewamy z garnka wraz z wodą sporą część cennych minerałów.

Gotowanie w woreczkach, chociaż wydaje się szybsze, to wcale takie nie jest. Kasza i ryż potrzebują tyle samo czasu gotowania. Woreczek może tą czynność opóźnić. Wydłuża potrzebny do zagotowania wody. Kasza i ryż kupowane luzem są tańsze niż te w woreczkach.

Co z tym BPA?

Gotując „woreczki” dajmy wolną drogę dla BPA do naszego organizmu. Do produkcji tych opakowań poducenci używają zwiazku chemicznego o nazwie Bisfenol. BPA podczas pocesu gotowania wydziela substancje rakotwórcze. Proporcjonalnie im wyższa temperatura – tym wyższe stężenie BPA. Ten związek jest także obecny w niektórych woreczkach do pieczenia, butelkach z wodą, puszkach z żywnością i napojami, jednorazowych naczyniach i opakowaniach. Znajdziemy go nawet butelkach, kubkach „niekapkach” i plastikowych gryzakach dla niemowląt.

Jak więc należy gotować kaszę i ryż ?

Poznajmy kilka podstawowych zasad, by uzyskać idealnie  ugotowaną kaszę.

  • Kasze grube typu pęczak przed gotowaniem zalewamy ciepłą wodą i zbieramy z góry łuski i inne zanieczyszczenia, następnie mieszamy i odcedzamy.
  • Kasze drobne i łamane nie wymagają płukania
  • Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy przed ugotowaniem

Ryż, zawsze, płuczemy pod bieżącą wodą.Kasza i ryż po ugotowaniu powinny „leżakować” około 15-30 minut.

Inny sposób gotowania

Nasze babcie na pewno go znają. Potrzebujemy: garnek, kaszę, wodę w odpowiedniej proporcji, łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, ręcznik i kołdrę. Kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Pamietajmy o tym, by jej nie mieszać. Gdy woda będzie równo z kaszą, zdejmujemy garnek z ognia, zawijamy w ręcznik i wkładamy pod kołdrę. Kasza dochodzi powoli w ciepłej kołderce. Najlpsza jest po kilku godzinach.

Owszem gotowanie kaszy i ryżu w woreczkach jest dość wygodne, jednak pamiętajmy, że najważniejszym jest dbać o zdrowie.