Lubisz jeść ryby, ale nie do końca wiesz, w jaki sposób odpowiednio je przyrządzić? Okazuje się, że to, którą stroną położysz rybę na patelni, będzie miało bardzo duże znaczenie. Dlatego też mamy dla Was krótki poradnik, który podpowie wam, jak odpowiednio smażyć rybę i od której strony zacząć.
Smażenie ryby od strony skóry
Smażenie ryby należy zacząć od odpowiedniego rozgrzania patelni, dzięki czemu gdy położymy ją na olej lub oliwę, nie wchłonie ona zbyt dużo tłuszczu. Dodatkowo warto pamiętać o tym, aby smażenie ryby rozpoczynać od strony skóry. Dlaczego? Ponieważ skóra nie wchłania takiej ilości tłuszczu podczas smażenia jak samo mięso. W ten sposób rybka ładnie się usmaży i nie przypali. Dopiero na koniec przekładamy rybę na drugą stronę, aby dokończyć proces smażenia. Dzięki temu ryba zachowa swoją wilgotność i nie będzie tłusta.
Jak smażyć rybę?
- Podgrzej olej lub oliwę na patelni. W międzyczasie przypraw rybę.
- Na rozgrzanej patelni ułóż rybę skórą do dołu. Smaż do czasu, aż rybka ładnie się zetnie.
- Na koniec obróć na chwilę rybę na drugą stronę, aby dokończyć proces smażenia.