Ochota na słodkie potrafi dopaść w najmniej oczekiwanym momencie i nie lubi czekać. Choć wybory na „słodkim głodzie” bywają nie do końca racjonalne, coraz częściej szukamy zastępstwa dla tradycyjnych słodyczy. Jak więc zaspokoić słodki głód za pomocą produktów słodkich z natury?
Zamiast cukru do herbaty
Biały cukier dodawany do napojów – zarówno gorących herbat i kaw, staje się passé. Zamiast tego sięgamy po jego zdrowsze zamienniki, których obecnie wiele znajduje się na sklepowych półkach. Możesz przebierać wśród cukru kokosowego, erytrytolu, ksylitolu czy stewii – listków rośliny, która jest nawet 200 razy słodsza od cukru! W wielu przypadkach naturalne substancje słodzące są dużo mniej kaloryczne od klasycznego cukru. Jeżeli więcej dbasz o linię, ale nie potrafisz odmówić sobie słodkiej herbaty z cytryną, wypróbuj słodkiej alternatywy. Pamiętaj również o dobrze nam znanym miodzie, jednak aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości, nie dodawaj go do gorącej wody.
Ciekawym rozwiązaniem będzie również dodanie do herbaty… suszonych owoców! Czerpiąc inspirację z babcinego dodatku konfitury do herbaty, zachęcamy, aby do sypanej herbaty dodać np. suszonych śliwek, żurawiny, miechunki peruwiańskiej czy rodzynek. Całość zalej wrząca wodą i przykryj talerzykiem na 5 minut. Herbata zyska niepowtarzalny smak o słodkiej nucie – owoce z dna kubka możesz również zjeść!
Daktyle – naturalna słodycz
Daktyle to owoce najstarszego na świecie drzewa owocowego – od tysięcy lat znajdują uznanie zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne – to bogactwo potasu i miedzi. Oprócz słodyczy, którą Ci zagwarantują, wspomogą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz regulację ciśnienia krwi.
Po jakie produkty z dodatkiem daktyli sięgać? Wypróbuj BA!rdzo Bakaliową Tabliczkę w pięciu smakach – kokos lub pomarańczę z dodatkiem kawy, arachidy i migdały, żurawinę z wiśnią lub śliwkę z czarną porzeczką. Bazę (70%) Bakaliowej Tabliczki stanowi pasta z daktyli z dodatkiem suszonych owoców i orzechów, a pozostałą część (25%) pyszna czekoladowa polewa. Czy to nie brzmi jak idealna alternatywa dla pełnych cukru słodyczy?
Syrop pełen słodyczy
Coraz częściej w roli słodzika występują również syropy. Wśród najpopularniejszych znajdują się syrop klonowy, z agawy czy syrop daktylowy. To najprostszy sposób na słodki dodatek do dań. Sprawdzi się do polania naleśników, pancake’ów czy własnoręcznie przyrządzonych deserów. Każdy z nich pozyskiwany jest z roślin. Przy wyborze zwróć uwagę, czy w swoim składzie nie zawierają cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, których chcieliśmy przecież uniknąć.