Cool Whip to nazwa kremu bardzo popularnego w Stanach Zjednoczonych. Znaleźć go można na liście składników wielu przepisów. Bez wiedzy jak go wykonać nie będziemy w stanie dokończyć naszego dania. Jako, że Cool Whip jest raczej nie dostępny w Polsce, przynajmniej jeszcze się z nim nie spotkałam. To warto poszukać alternatyw i spróbować wykonać go samemu. Jak zrobić Cool Whip?

Można spróbować zastąpić go pianą z białek, ubitą mocno na sztywno. Konsystencja wtedy będzie podobna do Cool Whip, a na pewno będzie miała mniej kalorii. Jak zrobić ten, który będzie przypominał ten używany za granicą?

Cool Whip – przepis i wykonanie

Składniki

  • 1 i pół łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 i 3/4 syropu z kukurydzy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremów
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie Cool Whip

Na początek wsypujemy żelatynę do zimnej wody i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. W drugiej misce łączymy mleko, mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy do uzyskania jednolitej cieczy. W kolejnym garnku łączymy ze sobą pozostałą wodę, syrop kukurydziany, cukier oraz sól. Stawiamy go na ogień i mieszamy do momentu powstania pęcherzyków, tak jak podczas gotowania mleka. Następnie dodajemy miseczkę z syropem kukurydzianym i gotujemy jeszcze przez 4minuty.

Całość przelewamy do większego garna i chłodzimy przez 3 minuty. Po tym czasie wlewamy miseczkę z żelatyną i ubijamy mikserem przez około 5 minut. Przykrywamy szczelnie naczynie i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu nasz Cool Whip jest już gotowy.

Teraz już wiecie jak zrobić Cool Whip rodem ze stanów, jednak jeśli nie macie tyle czasu i składników by go wykonać to zawsze możecie zastąpić go pianą z ubitych białek. Drugi sposób jest zdecydowanie mniej czasochłonny i tani. Zastosowanie będzie takie samo i w jednym i w drugim przypadku. Jeśli chodzi o smak dań to już musicie ocenić to sami :). Najlepiej więc wypróbować oba sposoby!