Chipsy to zdecydowanie jedna z najczęściej wybieranych przekąsek na imprezę czy do filmu. Dobrze potrafią zgrać się z piwem i są idealną metodą na zajęcie rąk. Dlaczego tak chętnie sięgamy po chipsy? Są smaczne, można podgryzać je przez cały wieczór i nie wymagają dodatkowego przygotowywania. Wiemy, że nie są przykładem idealnej przekąski, jednak dalej po nie sięgamy. Tylko czy zdajemy sobie z tego sprawę, jak tak naprawdę działają na nasz organizm?

Wchodząc do sklepu, możemy tak naprawdę przebierać pośród marek, które zajmują się produkcją chipsów. Lista dostępnych smaków potrafi mocno zaskoczyć. Widać, że producenci zrobią wszystko, aby przyciągnąć nowych klientów i zachęcić do spróbowania ich przekąski. I niestety bardzo dobrze im to wychodzi. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego nie powinniśmy jeść chipsów?

Chipsy zawierają akrylamid

Czym jest akrylamid? To substancja, która powstaje podczas długotrwałego smażenia produktów spożywczych, które w swoim składzie zawierają skrobię. Są to na przykład właśnie ziemniaki, z których powstają chipsy czy frytki. Regularne spożywanie produktów, które zawierają akrylamid ,grozi miażdżycą, która zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia zawału. Ponadto Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza tę substancję do grupy 2A, czyli substancki, które prawdopodobnie mogą wywoływać raka.

Niezdrowy olej

Jeśli interesujesz się choć trochę tematem zdrowego odżywiania, z pewnością wiesz, że oleje nie są najlepszym składnikiem w naszej diecie. Ciekawa jestem czy wiesz też, że olej to mniej-więcej 25% chipsa? To właśnie dlatego po jedzeniu chipsów mamy tłuste ręce. Tłuszcz zawarty w tej przekąsce podwyższa poziom złego cholesterolu, który może prowadzić do miażdżycy, chorób serca, otyłości czy cukrzycy.

Polepszacze smaku i sól

Zaglądaliście kiedyś do składu chipsów? Znajdziecie w nich dodatki takie jak glutaminian sodu, monosodowy, guanylan disodowy, maltodekstryna, inozynian disodowy. Czy to brzmi dobrze? Oczywiście, że nie. Wszystkie tego typu składniki zawarte w jedzeniu są szkodliwe. To zwykła chemia. Właśnie dlatego powinniśmy sięgać po produkty, które mają możliwie najkrótszy skład, bez żadnych dziwnie brzmiących dodatków.

W chipsach znajduje się też dużo soli. Ma ona za zadanie podkreślać ich smak. Myślę, że doskonale wiecie, jak nadmiar soli wpływa na nasz organizm. Między innymi wpływa na zatrzymywanie wody w organizmie, podnosi  ciśnienie i obciąża nerki.

Dużo kalorii

Czy wiecie, że chipsy zawierają naprawdę dużo kalorii? W 150 g paczce znajdziecie nawet 900 kcal. Ich zjedzenie zajmie Ci dosłownie chwilę, ale czy wiesz, ile czasu musisz potem poświęcić, aby je spalić? Nawet w 100 g pączku jest ich o połowę mniej. W dodatku nie należy zapominać o tym, że są to kalorie, które nie dostarczą nam do organizmu żadnych wartościowych składników odżywczych czy witamin.

Podsumowując

Zjedzenie kilku chipsów raz na jakiś czas oczywiście Was nie zabije. Musicie jednak pamiętać o tym, że tego typu dodatek do diety z pewnością nie pomoże Wam zadbać o figurę i zdrowie.

Często sięgacie po chipsy?