Jeśli macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto, to polecam Wam przygotowanie babki. Babka majonezowa piecze się równie błyskawicznie. Przepis ten odpowiedni jest nie tylko na Wielkanoc.
Wszystkie składniki do przygotowania babki mamy zazwyczaj w domu. Czas wykonania całości to myślę, że około 20 minut. Czas pieczenia 35 minut.
Babka majonezowa – Składniki:
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 4 średnie jajka
- 5 łyżek majonezu – 140 g
- trochę ponad pół szklanki cukru – 120 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Babka majonezowa – przygotowanie
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Po ubiciu do piany dodaj cukier i miksuj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj po kolei żółtka i ubijaj juz na niskich obrotach.
Teraz czas na mąki i proszek do pieczenia. Dodawaj wszystko powoli, caly czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Staraj sie rozmieszać wszystkie grudki z mąki. Na koniec dodaj majonez i również delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz dowolnie ozdobić. Jeśli chcesz miec dwukolorowe ciasto to rozdziel powstałą mase na dwa i do jednej dodaj 2 łyżeczki kakao. Następnie dwa ciasta wlewaj rownocześnie do foremki. Powstanie ładny wzorek.
Babkę majonezową umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 35 minut. Po około 30 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone poprzez włożenie w niego drewnianego patyczka. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Wyjmij z formy i studź na kratce. Możesz oprószyć cukrem pudrem czy też ozdobić lukrem. Babka majonezowa jest już gotowa.