Przekąski to niemal stały element codziennego jadłospisu standardowego Polaka. Sięgamy po nie w sytuacjach towarzyskich, w chwilach pośpiechu czy niedużego głodu. Polacy swoimi wyborami odczarowują mit niezdrowej przekąski – w czołówce najczęściej wybieranych znalazły się m.in. owoce, warzywa, jogurty, a także orzechy i suszone owoce oraz ziarna.

Badania przeprowadzone na zlecenie Bakalland wykazały, że niemal co drugi z nas, bo 43 proc. Polaków posiada w domu zapas przekąsek – konsumenci instynktownie wkładają je do zakupowego koszyka, aby przygotować się na nagły głód. Nieco mniej, bo 40 proc. konsumentów kupuje przekąski w momencie, gdy ma na nie ochotę i spożywa je bezpośrednio po zakupie. Co piąty Polak zawsze ma przy sobie przekąskę na wypadek nagłego głodu, wyrabiając przy tym zdrowy nawyk unikania sięgania po niezdrowe i przypadkowe przekąski.

Polacy cenią smak przekąsek

Głównym powodem do sięgania po przekąski dla Polaków jest ochota na coś smacznego (44 proc.). Korelując wyniki z najczęstszymi wyborami przekąskowymi wśród Polaków, można wnioskować, że za takie uważają owoce i warzywa, jogurty i przetwory mleczne oraz bakalie, w tym orzechy, ziarna i suszone owoce – zdrowe wybory Polaków to coraz częściej rezultat zwiększającej się świadomości nt. prawidłowego odżywiania.
W drugiej kolejności chęć dyktowana jest potrzebą dostarczenia sobie energii (36 proc.). Niewiele mniej, bo 34 proc. Polaków po przekąski sięga podczas spotkań towarzyskich. W dalszej kolejności to także sposób na jednorazową zachciankę (33 proc.), poprawę humoru (28 proc.) czy zastąpienie posiłku (22 proc.), najczęściej dyktowane brakiem czasu na przygotowanie i skonsumowanie większego posiłku.

Rola przekąski w diecie

Choć dla wielu konsumentów, przekąska oznacza chwilową dyspensę dietetyczną w postaci słodkich lub smażonych w głębokim tłuszczu opcji, prozdrowotne trendy odczarowują jej rolę. To coraz częściej sposób na zastrzyk pełnowartościowej energii pomiędzy większymi posiłkami – w tej roli sprawdzają się owoce, warzywa czy orzechy. Przekąska nierzadko stanowi również źródło witamin i minerałów.