Wyposażenie kuchni w sprzęt AGD to jeden z trudniejszych momentów remontu. To właśnie on decyduje o naszej satysfakcji w następnych latach lub jej braku. Piekarnik za to jest sercem kuchni, a odpowiednio dobrany może nie tylko ułatwić nam przygotowanie wielu dań, ale także zmienić nas w kuchennych wirtuozów. Jak dobrać ten, który będzie idealnie dopasowany do naszych wymagań?

Ostatnie lata zmieniły diametralnie technologie używane w sprzętach AGD. Producenci starają się zapewnić jeszcze większy komfort ich użytkowania oraz sprawić, że gotowanie będzie czystą przyjemnością. Dlatego właśnie tworzone zostają funkcje takie jak np. rozmrażanie, albo utrzymanie w cieple, które idealnie przydadzą się w momencie kiedy jedzenie jest gotowe, a goście jeszcze nie do końca. Na co jeszcze warto zwracać uwagę?

Zdrowie na talerzu

Coraz więcej osób stara się wprowadzać w życie zdrowe nawyki, które odnoszą się zarówno do stylu spędzania wolnego czasu, jak i jadłospisu, a tym samym zmienia się także sposób przygotowania potraw. Osoby ceniące możliwość przygotowywania zdrowych dań na pewno w którymś momencie będą rozważać zakup piekarnika parowego. Dla nich pojawia się dobra wiadomość – teraz już nie trzeba wybierać między pieczeniem tradycyjnym a pieczeniem na parze, ponieważ piekarnik Whirlpool W9 OP2 4S2 H z funkcją SteamSense+ pozwala na używanie obu sposobów zamiennie. Funkcja SteamSense+ pozwala uzyskać optymalny smak dań dzięki wtryskowi pary wodnej, która równomiernie rozprowadza temperaturę i wilgoć w komorze piekarnika oraz łagodnie otula potrawę, zachowując wszystkie walory smakowe oraz witaminy i minerały zawarte w każdym ze składników. Technologia SteamSense+ oferuje dwa innowacyjne rozwiązania: 100% pary wodnej oraz połączenie pary i elementów grzewczych:
  • Opcja 100% Pary wydobywa z przygotowywanych potraw pełnię smaków i aromatów oraz umożliwia zachowanie pełni ich walorów odżywczych, witamin i minerałów. Podczas przyrządzania posiłku temperatura w piekarniku nie przekracza 100°C, a żywność nie traci wagi ani nie wysycha, zachowując naturalną, soczystą konsystencję. Ta opcja najlepiej sprawdza się podczas przygotowywania jaj, ryb na parze, filetów drobiowych, warzyw, ryżu i produktów zbożowych.
  • Połączenie pary wodnej i elementów grzewczych to gwarancja złocistej i chrupiącej skórki oraz soczystego wnętrza potrawy. Podczas obróbki termicznej w temperaturze 140°C-220°C, przy użyciu pary wodnej i elementów grzewczych, potrawy zachowują pierwotną wagę, a ich przyrządzenie odbywa się szybciej i przy mniejszym zużyciu oleju lub tłuszczu, niż w przypadku konwencjonalnych metod. Opcja ta doskonale sprawdza się przy pieczeniu ryb (tuszki/filety; duża ilość pary), drobiu i chleba (średnia ilość pary) oraz biszkoptów, tart i mięsa (mała ilość pary).

Idealnie upieczone!

Dostępne na rynku piekarniki Whirlpool z technologią 6. Zmysł wyposażone są również w funkcje, takie jak: grill – dzięki której możemy zapiekać warzywa, grillować steki i przyrumieniać pieczywo, turbo grill – odpowiednia do pieczenia dużych kawałków mięsa oraz pieczenie konwekcyjne – idealne do pieczenia mięsa oraz ciast z nadzieniem. W uzyskaniu idealnego wypieczenia pomoże także czteropunktowa termosonda Multisense Probe, dzięki której można być pewnym, że potrawa ma idealną konsystencję. To już koniec zgadywania czy wspaniale zarumienione ciasto jest w środku dopieczone i gotowe do wyjęcia. Termosonda Multisense Probe została specjalnie zaprojektowana do stosowania z różnymi rodzajami potraw i naczyń. Przewód sondy jest usztywniony i nie wymaga dodatkowego podparcia, dlatego może być stosowany również do monitorowania temperatury substancji płynnych. Wystarczy umieścić termosondę Multisense Probe w przyrządzanej potrawie (nawet, jeśli jest to ciasto lub chleb), by uzyskać pomiar temperatury w czterech różnych punktach. Odczyty z sondy przesyłane są do piekarnika, który odpowiednio dostosowuje temperaturę i czas, gwarantując za każdym razem najwyższą jakość wypieku. Termosonda posiada usztywnioną konstrukcję, dlatego można umieszczać ją także w płynach. Funkcje piekarników z technologią 6. Zmysł polecają również profesjonaliści:

W czasie warsztatów kulinarnych od piekarników wymagamy dużo, dlatego technologia 6. Zmysł, która zapewnia, że urządzenie samo dobierze odpowiednie parametry, m.in. temperaturę i czas pieczenia, jest dla nas tak ważna. Nie zapominajmy też o funkcjach specjalnych. Moje ulubione to gotowanie maxi do pieczenia dużych kawałków mięs i wyrastanie ciasta (na pizzę, chleb etc.).” – Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool

Planowanie dań dla kilku osób może być bardzo wymagające, szczególnie kiedy posiłek składa się z kilku pieczonych elementów, a nam zależy, aby podane jedzenie było nie tylko smaczne, ale i ciepłe. Na pomoc przychodzi funkcja Cook4, która pozwala konsumentom na przyrządzenie do czterech dań jednocześnie bez obawy, że dojdzie do wymieszania się smaków i aromatów poszczególnych potraw. Element grzewczy o dużej mocy, współpracując z systemem obiegu powietrza, równomiernie nagrzewa komorę piekarnika i zapewnia ciągłą cyrkulację powietrza, co gwarantuje perfekcyjne rezultaty pieczenia oraz znaczną oszczędność czasu i energii. Funkcja pozwala na dostosowanie procesu pieczenia dzięki jednej z opcji: Cook4 Menu, Cook4 Pizza, Cook4 Ciastka lub Cook4 Tarty. Potrawy można umieszczać w piekarniku i wyjmować z niego w tym samym czasie. Interfejs sugeruje użytkownikowi najbardziej odpowiednią półkę dla poszczególnych dań, podczas gdy udoskonalony obieg powietrza i mocniejszy silnik wentylatora gwarantują optymalne efekty pieczenia, zapobiegają mieszaniu się smaków i aromatów, a także oszczędzają czas i energię.